Bezwaar aantekenen bij UWV: Hoe dient u bezwaar in en wat kunt u verwachten in een bezwaarprocedure tegen het UWV.
Ben je het niet eens met een beslissing van het UWV? Of het nu gaat om een uitkering of een andere beslissing, je hebt het recht om bezwaar te maken. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je een bezwaar aantekent bij het UWV, wat je kunt verwachten tijdens het proces, en wat je kunt doen als je niet tevreden bent met de beslissing.
Wat is bezwaar maken bij UWV?
Bezwaar maken bij UWV betekent dat je aangeeft dat je het niet eens bent met een besluit dat het UWV heeft genomen. Door bezwaar aan te tekenen, vraag je het UWV om de beslissing opnieuw te bekijken.
Voordat je bezwaar maakt
Voordat je bezwaar maakt, kan het nuttig zijn om extra uitleg over de beslissing te vragen. Soms kan een gesprek met het UWV misverstanden wegnemen, waardoor bezwaar maken niet meer nodig is. Je kunt hiervoor telefonisch contact opnemen met het UWV. In de brief die je hebt ontvangen staat hoe je hen kunt bereiken.
Heb je een klacht over hoe een medewerker van het UWV heeft gehandeld? Dan kun je een klacht indienen in plaats van een bezwaar.
Hoe maak je bezwaar bij UWV?
Als je hebt besloten om bezwaar te maken, dan kun je dit doen door je bezwaar schriftelijk of online in te dienen. Je kunt iemand anders ook machtigen om dit namens jou te doen. Daarnaast kan je een advocaat inschakelen die namens jou de bezwaarprocedure voert.
Stappen om bezwaar te maken bij UWV
1. Op tijd indienen
Het is belangrijk dat je bezwaar op tijd bij het UWV binnenkomt. In de beslissing van het UWV staat precies de termijn waarbinnen je bezwaar moet maken:
- Meestal binnen 6 weken na de datum van de beslissing.
- Bij bepaalde beslissingen over Ziektewet-uitkeringen binnen 2 weken.
2. Pro-formabezwaar indienen (extra tijd vragen)
Heb je meer tijd nodig om je bezwaar volledig uit te werken? Dien dan een pro-formabezwaar in. Hiermee geef je aan dat je bezwaar wilt maken, zonder meteen alle details aan te leveren. Het UWV zal je een nieuwe deadline geven om je bezwaar compleet in te dienen.
3. Ontvangstbevestiging en afspraken
Veelal wordt je na het bezwaar gebeld door een medewerker van het UWV. Na het telefoongesprek ontvang je een bevestiging van je bezwaar per post. Eventuele afspraken die tijdens het gesprek zijn gemaakt, worden ook in deze brief vastgelegd.
Wat gebeurt er tijdens de behandeling van je bezwaar?
Het UWV beoordeelt je bezwaar door de beslissing opnieuw te bekijken. Dit wordt gedaan door een andere medewerker dan degene die de oorspronkelijke beslissing nam.
Mogelijke volgende stappen
- Aanvullende informatie: Soms vraagt het UWV je om extra documenten. Je kunt deze digitaal of per post aanleveren.
- Extra onderzoek: Bij medische bezwaren kan het UWV een nieuwe beoordeling door een arts of arbeidsdeskundige uitvoeren.
- Hoorzitting: In sommige gevallen kan een hoorzitting plaatsvinden waarin je de kans krijgt om je bezwaar verder toe te lichten.
Wanneer ontvang je de beslissing op je bezwaar?
De beslistermijn van het UWV hangt af van de aard van het bezwaar (indicatief):
- Meestal binnen 13 weken.
- Bij medische of arbeidskundige beslissingen binnen 17 weken.
- Bij bezwaar over ziekmeldingen binnen 6 weken.
Als het UWV meer tijd nodig heeft, ontvang je hierover een bericht.
Wat te doen bij financiële problemen tijdens de bezwaarperiode?
Als je in financiële problemen komt tijdens het wachten op een beslissing, kun je mogelijk een bijstandsuitkering aanvragen bij de gemeente. Daarnaast kun je bij de voorzieningenrechter om een voorlopige beslissing vragen.
Veel gestelde vragen over Bezwaar aantekenen bij UWV
Wat is de termijn voor bezwaar maken bij UWV?
De termijn staat in de beslissing van het UWV vermeld. Meestal is dit 6 weken na de datum van de beslissing, maar bij sommige Ziektewet-uitkeringen kan dit korter zijn, namelijk 2 weken.
Kan ik bezwaar maken tegen een beslissing zonder inhoudelijk te reageren?
Ja, je kunt een pro-formabezwaar indienen, waarmee je meer tijd vraagt om de reden voor je bezwaar te verduidelijken.
Wat moet ik doen als ik het niet eens ben met de beslissing op mijn bezwaar?
Als je het niet eens bent met de beslissing op je bezwaar, kun je in beroep gaan bij de rechter.
Hoe kan ik mijn bezwaar volgen?
Als particulier volg je je bezwaar via Mijn UWV onder ‘Mijn Zaken’. Werkgevers kunnen de status van hun bezwaar volgen via het werkgeversportaal. Heb je gemachtigde, dan dien je contact op te nemen met de gemachtigde.
Kan ik bezwaar indienen met hulp van een advocaat?
Wat biedt advocaatuitkeringen.nl aan?
Advocaatuitkeringen.nl biedt juridische ondersteuning en advies voor uitkeringszaken, zoals bezwaar en beroep tegen beslissingen van het UWV. Hun team van specialisten helpt bij het indienen van een bezwaar, het begeleiden van het proces en biedt persoonlijke ondersteuning.
Bel direct met een Jurist
- Vul dit formulier in en wij proberen u direct op te bellen voor Gratis advies;
- Uw gegevens en de door u verstrekte informatie zal te allen tijde vertrouwelijk worden behandeld.
> Pro Deo uitkeringsadvocaat
> Gedekt door rechtsbijstandsverzekeraars
> Door heel Nederland
> Geen verborgen kosten
> Stel gerust uw vraag
OVER ONS
Advocaatuitkeringen.nl is een advocatenkantoor dat is gespecialiseerd in het opstellen van bezwaar- en beroepschriften. Het advocatenkantoor zet zich landelijk in voor mensen die problemen ondervinden met hun uitkering en aanvragen bij overheidsinstanties. De zaken worden veelal pro deo behandeld. Als u niet aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand, dan worden de kosten van Advocaatuitkeringen.nl ook door rechtsbijstandsverzekeraars gedekt. Uw polis bij de rechtsbijstandsverzekeraar moet uiteraard het geschil dekken. Een goed onderbouwd bezwaar- of beroepschrift biedt vaak een oplossing bij problemen met overheidsinstanties. Advocaatuitkeringen.nl zorgt ervoor dat ook mensen zonder inkomen toegang hebben tot een deskundige advocaat.