Passend werkaanbod van het UWV vanaf 2020

Auteur
Ellen Baasjurist sociaal zekerheidsrecht

Ellen Baas

*Vul dit formulier in en wij nemen binnen drie uur contact met u op;

*Uw gegevens en de door u verstrekte informatie zal te allen tijde vertrouwelijk worden behandeld.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

17 december 2019 – Passend werkaanbod van het UWV vanaf 2020

Op dit moment zijn mensen met een Wajong-uitkering verplicht om een passend werkaanbod van het UWV te accepteren. Zij kunnen hun uitkering verliezen indien zij het passend werkaanbod niet accepteren. In de nieuwe wet wordt de verplichting om passend werkaanbod te accepteren aangepast.  In deze blog behandelen we deze nieuwe maatregel. Tevens zetten we in deze blog uiteen wat u kunt doen indien het UWV aan u een sanctie oplegt. De nieuwe maatregel treedt per 1 januari 2020 in werking en geldt voor alle Wajonguitkeringen.

 Werkaanbod accepteren

In de nieuwe wet geldt de verplichting om een passend werkaanbod te accepteren niet, indien u vrijwillig afziet van een re-integratie traject bij het UWV. U krijgt dan wel nog gesprekken met het UWV waarbij het UWV uw medische situatie monitort. Indien u gebruikmaakt van het re-integratietraject, dan geldt de verplichting om passend werkaanbod te accepteren wél. Het UWV kan aan u een sanctie opleggen indien u geen passend werkaanbod accepteert. Uw uitkering kan voor de duur van vier maanden worden ingetrokken of verlaagd. De uitkering wordt dan niet per direct beëindigd, maar er kan dus nog steeds een sanctie worden opgelegd.

Advies en bezwaar

Wij willen u erop attenderen dat gunstiger is om af te zien van een re-integratietraject bij het UWV nadat de nieuwe wet ingaat. Doordat u afziet van het re-integratietraject, kunt u voorkomen dat het UWV u een maatregel oplegt wegens het weigeren van passend werkaanbod. Uw persoonlijke situatie speelt hierbij echter ook een rol, elke situatie is immers anders. Indien u een brief van het UWV hebt ontvangen, waarin het UWV u een sanctie oplegt, dan kunt u binnen zes weken na ontvangst van deze brief in bezwaar gaan tegen de sanctie.  Onze advocaten kunnen ervoor zorgen dat de sanctie wordt ingetrokken. Onze advocaten zullen onderzoeken of het UWV de sanctie rechtmatig heeft opgelegd. U kunt bij vragen over uw verplichtingen in de Wajong contact met ons opnemen. Onze juristen geven u graag persoonlijk advies.

U kunt bij vragen over de nieuwe Wajong regeling contact opnemen met onze juristen. Onze juristen zijn gespecialiseerd in het socialezekerheidsrecht en beantwoorden graag al uw vragen over het passend werkaanbod van het UWV vanaf 2020.

Wie zijn wij?

Advocaatuitkeringen.nl is een advocatenkantoor dat is gespecialiseerd in het opstellen van bezwaar- en beroepschriften. Het advocatenkantoor zet zich landelijk in voor mensen die problemen ondervinden met hun uitkering en aanvragen bij overheidsinstanties.

Neem contact met ons op voor gratis advies 0485-746201

Menu
Bel voor gratis advies!