Ziektewet uitkering van het UWV
Een Ziektewet-uitkering biedt financiële ondersteuning aan mensen die (tijdelijk) niet kunnen werken door ziekte. Of u recht heeft op een Ziektewet-uitkering, hangt af van uw situatie en dienstverband. In dit artikel bespreken we wanneer u in aanmerking komt voor een Ziektewet-uitkering, hoe het proces werkt en wat u kunt doen als uw aanvraag wordt afgewezen.
Wat is een Ziektewet-uitkering?
Een Ziektewet-uitkering is een tijdelijke uitkering die u ontvangt wanneer u niet kunt werken door ziekte en geen werkgever heeft die uw loon doorbetaalt. Het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) is verantwoordelijk voor het beoordelen van uw recht op deze uitkering en de uitbetaling ervan.
Wanneer heeft u recht op een Ziektewet-uitkering?
U heeft een werkgever
Als u een werkgever heeft, betaalt die meestal uw loon door tijdens ziekte. Echter, in enkele bijzondere situaties kunt u toch recht hebben op een Ziektewet-uitkering van het UWV:
- U valt onder de no-riskpolis.
- U bent ziek door zwangerschap of bevalling.
- U bent ziek door orgaandonatie.
U heeft geen werkgever
Als u geen werkgever heeft, kunt u in de volgende situaties een Ziektewet-uitkering ontvangen:
- U bent een uitzendkracht, oproepkracht of invalkracht.
- U heeft een fictief dienstverband (bijvoorbeeld voor thuiswerkers, musici of artiesten).
- Uw contract is afgelopen terwijl u ziek bent.
- U bent ziek geworden binnen 4 weken na afloop van uw contract.
- U ontvangt een WW-, WIA-, WAO-, Wajong- of WAZ-uitkering en wordt ziek.
Geen recht op een Ziektewet-uitkering
In sommige situaties heeft u geen recht op een Ziektewet-uitkering, bijvoorbeeld:
- U heeft een eigen bedrijf of bent directeur-grootaandeelhouder (dga).
- U werkt in het buitenland zonder vrijwillige verzekering voor de Ziektewet.
- U bent alfahulp met beperkte rechten op loondoorbetaling bij ziekte.
Als u geen recht heeft op een Ziektewet-uitkering, kunt u overwegen om een vrijwillige verzekering af te sluiten, zodat u toch verzekerd bent tegen ziekte.
Hoe vraagt u een Ziektewet-uitkering aan?
Als u denkt dat u in aanmerking komt voor een Ziektewet-uitkering, kunt u deze aanvragen bij het UWV. Het UWV beoordeelt uw aanvraag en informeert u of u recht heeft op de uitkering. Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, ontvangt u maandelijks een uitkering totdat u hersteld bent of de maximale termijn is bereikt.
Veel gestelde vragen over de Ziektewet-uitkering van het UWV:
Wat als mijn Ziektewet-uitkering stopt?
Als uw Ziektewet-uitkering stopt, kunt u mogelijk een andere uitkering aanvragen, zoals een WIA-uitkering. Dit hangt af van uw gezondheidssituatie en of u in staat bent om te werken. U kunt bij het UWV navragen welke opties voor u beschikbaar zijn.
Wanneer krijg ik een Ziektewet-uitkering van het UWV?
U krijgt een Ziektewet-uitkering van het UWV als u voldoet aan de voorwaarden, zoals hierboven beschreven. Dit kan het geval zijn als u ziek bent zonder werkgever, of in bepaalde situaties wanneer u wel een werkgever heeft.
Hoe lang kan ik een Ziektewet-uitkering ontvangen?
De maximale duur van een Ziektewet-uitkering is twee jaar. Daarna beoordeelt het UWV of u in aanmerking komt voor een andere uitkering, zoals de WIA.
Hoe wordt de Ziektewet-uitkering berekend?
De hoogte van uw Ziektewet-uitkering wordt berekend op basis van uw dagloon. Dit is het loon dat u gemiddeld per dag verdiende in het jaar voordat u ziek werd. Het UWV past hierop bepaalde regels toe om het exacte bedrag te bepalen.
Wat als mijn Ziektewet-uitkering wordt afgewezen?
Als uw aanvraag voor een Ziektewet-uitkering wordt afgewezen, kunt u bezwaar maken bij het UWV. U kunt hiervoor het beste contact opnemen met een gespecialiseerde advocaat die u kan adviseren over uw rechten. De advocaten van www.advocaatuitkeringen.nl kunnen u helpen voor juridische ondersteuning.
Veel gestelde vragen over www.advocaatuitkeringen.nl
Waarvoor kan ik terecht bij advocaatuitkeringen.nl?
Bij www.advocaatuitkeringen.nl kunt u terecht voor juridische hulp bij uitkeringskwesties, zoals als uw Ziektewet-aanvraag is afgewezen of als u problemen heeft met het UWV.
Hoe kan een advocaat van advocaatuitkeringen.nl mij helpen?
De UWV advocaten van advocaatuitkeringen.nl zijn gespecialiseerd in het Sociaal Zekerheidsrecht en kunnen u helpen bij het indienen van bezwaarschriften of het aanspannen van een rechtszaak als uw Ziektewet-uitkering onterecht is afgewezen.
Wat kost het om een advocaat in te schakelen via advocaatuitkeringen.nl?
De kosten voor het inschakelen van een advocaat kunnen verschillen. Bij www.advocaatuitkeringen.nl kunt u echter rekenen op duidelijke afspraken over de tarieven en kunt u mogelijk in aanmerking komen voor gefinancierde rechtsbijstand.
Heeft u hulp nodig bij uw Ziektewet-uitkering of heeft u vragen over uw rechten? Bezoek dan www.advocaatuitkeringen.nl voor meer informatie en juridische ondersteuning.
Bel direct met een Jurist
- Vul dit formulier in en wij proberen u direct op te bellen voor Gratis advies;
- Uw gegevens en de door u verstrekte informatie zal te allen tijde vertrouwelijk worden behandeld.
> Pro Deo uitkeringsadvocaat
> Gedekt door rechtsbijstandsverzekeraars
> Door heel Nederland
> Geen verborgen kosten
> Stel gerust uw vraag
OVER ONS
Advocaatuitkeringen.nl is een advocatenkantoor dat is gespecialiseerd in het opstellen van bezwaar- en beroepschriften. Het advocatenkantoor zet zich landelijk in voor mensen die problemen ondervinden met hun uitkering en aanvragen bij overheidsinstanties. De zaken worden veelal pro deo behandeld. Als u niet aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand, dan worden de kosten van Advocaatuitkeringen.nl ook door rechtsbijstandsverzekeraars gedekt. Uw polis bij de rechtsbijstandsverzekeraar moet uiteraard het geschil dekken. Een goed onderbouwd bezwaar- of beroepschrift biedt vaak een oplossing bij problemen met overheidsinstanties. Advocaatuitkeringen.nl zorgt ervoor dat ook mensen zonder inkomen toegang hebben tot een deskundige advocaat.