Instroom oude Wajong wordt stopgezet

Auteur
Ellen Baasjurist sociaal zekerheidsrecht

Ellen Baas

*Vul dit formulier in en wij nemen binnen drie uur contact met u op;

*Uw gegevens en de door u verstrekte informatie zal te allen tijde vertrouwelijk worden behandeld.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
De Wajong-uitkering wijzigt per 1 januari 2020. Ellen Baas heeft de belangrijkste wijzigingen voor u uiteengezet:

17 december 2019 – Instroom oude Wajong wordt stopgezet

Momenteel kunnen mensen die geboren zijn vóór 1980 nog instromen in de oude Wajong. Deze regeling geldt voor mensen die niet voor 1 januari 1998 een oude Wajong hebben aangevraagd en die een verlate aanvraag voor de oude Wajong willen doen, bijvoorbeeld omdat zij daar eerder niet toe in staat waren. Er gelden andere regels voor mensen die al eerder een oude Wajong hebben gehad, zij kunnen geen gebruikmaken van deze regel. Na invoering van de nieuwe wet kunnen mensen alleen nog een aanvraag doen voor de Wajong2015. Daarmee wordt de instroom in de oude Wajong stopgezet. Dit is nadelig, aangezien de voorwaarden voor de oude Wajong veel gunstiger zijn. Om in aanmerking te komen voor de Wajong2015 is het vereist dat u duurzaam arbeidsongeschikt bent. Dit houdt in dat u geen mogelijkheden hebt om te werken en dat u deze mogelijkheden ook niet kunt ontwikkelen. Voor de oude Wajong is het niet vereist om duurzaam arbeidsongeschikt te zijn.

Achterliggende gedachte

Vanaf 2015 is de Wajong alleen nog toegankelijk voor mensen die duurzaam arbeidsongeschikt zijn.  Mensen die geboren zijn voor 1980 kunnen echter toch nog een oude Wajong aanvragen, waarbij duurzame arbeidsongeschiktheid niet vereist is. Om in aanmerking te komen voor de oude Wajong is het vereist dat u voor 1998 al arbeidsongeschikt was. De medische beoordelingen, waaruit blijkt dat u toen al arbeidsongeschikt was, dateren van 1998. Hierdoor kan het UWV de aanvraag niet zorgvuldig beoordelen, omdat de medische beoordelingen in een ver verleden liggen. Degene die de uitkering aanvraagt draagt, hierdoor het risico dat deze gegevens niet meer opgezocht kunnen worden. Hierdoor wil de regering deze regeling afschaffen.

Advies en bezwaar

Om mensen nog voldoende mogelijkheid te geven om een oude Wajong aan te vragen, treedt deze nieuwe maatregel pas zes maanden na publicatie in het staatsblad in werking. Wij willen u er graag op wijzen dat u nog zes maanden hebt om een oude Wajong aan te vragen na de publicatie van de wet in in het staatsblad. Wij adviseren u om van deze mogelijkheid gebruik te maken, aangezien de voorwaarden voor een oude Wajong-uitkering gunstiger zijn. Indien u vragen hebt over de nieuwe maatregel kunt u contact opnemen met ons. Onze juristen beantwoorden graag uw vragen. Indien uw aanvraag voor de Wajong is afgewezen, dan kunt u binnen zes weken in bezwaar tegen de afwijzingsbrief. Dit betekent dat u snel actie moet ondernemen indien uw aanvraag is afgewezen. Een goed onderbouwd bezwaarschrift biedt dan de oplossing. Onze juristen kunnen u helpen om toch een uitkering te krijgen. U kunt contact opnemen met onze juristen om de mogelijkheden voor een bezwaarprocedure te bespreken.

Wie zijn wij?

Advocaatuitkeringen.nl is een advocatenkantoor dat is gespecialiseerd in het opstellen van bezwaar- en beroepschriften. Het advocatenkantoor zet zich landelijk in voor mensen die problemen ondervinden met hun uitkering en aanvragen bij overheidsinstanties. Instroom oude Wajong wordt stopgezet. Bij vragen over de Wajong kunt u gerust contact met ons opnemen. Wij beantwoorden gratis uw vragen over de telefoon.

Neem contact met ons op voor gratis advies 0485-746201

Menu
Bel voor gratis advies!