Veranderingen rekenregels Wajong

Auteur
Ellen Baasjurist sociaal zekerheidsrecht

Ellen Baas

*Vul dit formulier in en wij nemen binnen drie uur contact met u op;

*Uw gegevens en de door u verstrekte informatie zal te allen tijde vertrouwelijk worden behandeld.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
De Wajong-uitkering wijzigt per 1 januari 2020. Ellen Baas heeft de belangrijkste wijzigingen voor u uiteengezet:

17 december 2019 – Veranderingen rekenregels Wajong

De nieuwe wet bevat zeven maatregelen die de Wajong moeten versimpelen. In deze blog wordt de eerste maatregel behandeld en er wordt behandeld wat u kunt doen als u wordt benadeeld door de nieuwe maatregel. Deze maatregel houdt in dat de regels voor het berekenen van de Wajong-uitkering simpeler worden. Deze maatregel treedt pas op 1 januari 2021 in werking, omdat het voor het UWV niet eerder mogelijk is om deze maatregel door te voeren in het beleid.

Wajong-uitkering gaat omlaag

De elf verschillende rekenregels worden teruggebracht naar twee nieuwe regels. Deze rekenregels zullen voor alle Wajonggerechtigden gelden. Door de nieuwe wet wordt 70% van uw inkomsten verrekend met uw uitkering en 30% van uw inkomsten wordt niet verrekend met uw uitkering. U mag 30 cent houden van iedere euro die u verdient. Wanneer u werkt met een urenbeperking, wordt uw inkomen door de nieuwe wet nooit hoger dan het wettelijk minimumloon. Indien u niet werkt zal u door de nieuwe wet een uitkering ontvangen op bijstandsniveau. Veel Wajonggerechtigden worden door de nieuwe rekenregels financieel benadeeld.

Gunstigere uitkering

Wij willen u graag wijzen op de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor het oude uitkeringsbedrag. U heeft recht op uw oude uitkeringsbedrag, indien u kunt aantonen dat u door de nieuwe wet financieel wordt benadeeld. U moet dan aantonen dat uw inkomen na de invoering van de nieuwe wet omlaag is gegaan. U behoudt in dat geval recht op uw oude, gunstigere uitkeringsbedrag, ook wel het wel garantiebedrag genoemd. Hiernaast hebt u recht op een hogere uitkering indien u een hoog functieloon ontvangt en als u kunt aantonen dat u hierbij relatief veel uren werkt.

Bezwaar maken

Indien uw aanvraag voor het garantiebedrag is afgewezen, kunt u binnen zes weken nadat u de afwijzingsbrief hebt ontvangen in bezwaar gaan. Dit betekent dat u snel actie moet ondernemen indien uw aanvraag is afgewezen.  Een goed onderbouwd bezwaarschrift kan de oplossing bieden. Onze juristen kunnen u helpen om toch een uitkering ter hoogte van het garantiebedrag te krijgen.  U kunt contact opnemen met onze juristen bij vragen over de nieuwe rekenregels of over het garantiebedrag.

U kunt bij vragen over de nieuwe Wajong regeling contact opnemen met onze juristen. Onze juristen zijn gespecialiseerd in het socialezekerheidsrecht en beantwoorden graag al uw vragen over de veranderingen van de rekenregels Wajong.

Wie zijn wij?

Advocaatuitkeringen.nl is een advocatenkantoor dat is gespecialiseerd in het opstellen van bezwaar- en beroepschriften. Het advocatenkantoor zet zich landelijk in voor mensen die problemen ondervinden met hun uitkering en aanvragen bij overheidsinstanties.

Neem contact met ons op voor gratis advies 0485-746201

Menu
Bel voor gratis advies!