Studeren volgens de nieuwe Wajong

Auteur
Ellen Baasjurist sociaal zekerheidsrecht

Ellen Baas

*Vul dit formulier in en wij nemen binnen drie uur contact met u op;

*Uw gegevens en de door u verstrekte informatie zal te allen tijde vertrouwelijk worden behandeld.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
De Wajong-uitkering wijzigt per 1 januari 2020. Ellen Baas heeft de belangrijkste wijzigingen voor u uiteengezet:

17 december 2019 – Studeren volgens de nieuwe Wajong

Op dit moment geldt de studieregeling voor mensen die studeren en een Wajong2010-uitkering ontvangen. De studieregeling is een inkomensvoorziening voor Wajonggerechtigden die studeren. Als de studieregeling op u van toepassing is, dan wordt uw inkomen tijdelijk verlaagd van 75% van het wettelijk minimumloon naar 20%. Zolang u studeert ontvangt u dus een lagere uitkering. In Wajong2015 kunnen mensen in het geheel geen Wajong-uitkering krijgen wanneer zij nog studeren. Deze maatregelen zorgen bij veel Wajonggerechtigden voor angst om hun uitkering te verliezen als zij gaan studeren. Hierdoor heeft de regering besloten om deze twee regels aan te passen. In deze blog zetten we uiteen wat er gaat veranderen. Deze regels zullen per 1 januari 2020 ingaan.

Nieuwe regels

De studieregeling van de Wajong2010 komt te vervallen. Indien u een studie volgt of als u al bezig bent met een studie, dan wordt uw uitkering onder de nieuwe regeling niet meer verlaagd. Hiernaast komt studeren als uitsluitingsgrond in de Wajong2015 te vervallen. Bij zowel de Wajong2010 als de Wajong2015 is wel vereist dat u scholing of studie volgt waarvoor u studiefinanciering of een tegemoetkoming in de schoolkosten ontvangt. De regels zullen per direct gelden voor alle Wajonggerechtigden die al studeren of gaan studeren. Alle Wajonggerechtigden die vanaf 1 januari 2020 nog onder de studieregeling vallen, worden overgeplaatst naar de werkregeling of de uitkeringsregeling. In welke regeling u wordt ingedeeld, hangt af van de mate van de arbeidsongeschiktheid. De werkregeling is voor mensen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn en de uitkeringsregeling is voor mensen die volledig arbeidsongeschikt zijn. Het UWV geeft bij deze overplaatsing geen nieuwe beoordeling van uw arbeidsongeschiktheid. U dient nog wel te voldoen aan de overige voorwaarden voor een Wajong-uitkering. Indien u studeert en u ontvangt een Wajong2015-uitkering, dient u dus nog steeds duurzaam arbeidsongeschikt te zijn om een uitkering te ontvangen.

U kunt bij vragen over de nieuwe Wajong regeling contact opnemen met onze juristen. Onze juristen zijn gespecialiseerd in het socialezekerheidsrecht en beantwoorden graag al uw vragen over studeren volgens de nieuwe Wajong.

Wie zijn wij?

Advocaatuitkeringen.nl is een advocatenkantoor dat is gespecialiseerd in het opstellen van bezwaar- en beroepschriften. Het advocatenkantoor zet zich landelijk in voor mensen die problemen ondervinden met hun uitkering en aanvragen bij overheidsinstanties.

Neem contact met ons op voor gratis advies 0485-746201

Menu
Bel voor gratis advies!