Veranderingen Wajong-uitkering per 1 januari 2020

Auteur
Ellen Baasjurist sociaal zekerheidsrecht

Ellen Baas

*Vul dit formulier in en wij nemen binnen drie uur contact met u op;

*Uw gegevens en de door u verstrekte informatie zal te allen tijde vertrouwelijk worden behandeld.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

De Wajong-uitkering wijzigt per 1 januari 2020. Ellen Baas heeft de belangrijkste wijzigingen voor u uiteengezet:

9 december 2019 – Veranderingen Wajong-uitkering per 1 januari 2020

Indien u een Wajonguitkering ontvangt, gaan er voor u vanaf 1 januari 2020 een aantal zaken veranderen. De Tweede Kamer heeft op 7 november 2019 de Wet vereenvoudiging Wajong aangenomen. Deze wet moet ervoor gaan zorgen dat het voor mensen met een Wajong-uitkering gunstiger wordt om naast de uitkering te werken. De nieuwe Wajongregeling bevat zeven nieuwe maatregelen. Deze maatregelen gelden voor alle Wajonggerechtigden (oude Wajong, Wajong2010 en Wajong2015). In deze blog zetten we de zeven nieuwe maatregelen kort uiteen.

Nieuwe maatregelen Wajong:

  1. De regels voor het berekenen van de Wajong-uitkering worden simpeler. De elf verschillende rekenregels worden teruggebracht naar twee regels waarbij nieuwe rekenformules worden gehanteerd.
  2. De regels voor het herleven en het eindigen van het recht op de oude Wajong en de wajong2010 worden aangepast. Wanneer u gebruikmaakt van structurele arbeidsondersteuning (bijvoorbeeld een job coach of vervoersvoorzieningen), dan blijft u het recht op Wajong-uitkering houden.
  3. De verplichting om passend werkaanbod te accepteren wordt aangepast voor mensen die vallen onder de oude Wajong en de Wajong2010.
  4. De studieregeling van de Wajong2010 wordt geschrapt. Indien u een studie gaat volgen of al bezig bent met een studie, dan kunt u onder de nieuwe regeling niet langer meer gekort worden op uw uitkering.
  5. Op dit moment kunnen mensen die studeren geen Wajong-uitkering krijgen onder de regeling Wajong2015. Deze uitsluitingsgrond komt in de nieuwe regeling te vervallen. Indien u duurzaam geen mogelijkheden heeft tot arbeidsparticipatie en als u een studie volgt, heeft u onder nieuwe regeling wél recht op een Wajong-uitkering.
  6. Het wordt niet langer mogelijk om in te stromen in de oude Wajong voor personen die geboren zijn vóór 1980. Zij kunnen geen verlate aanvraag meer doen voor de oude Wajong.
  7. De zevende en laatste maatregel bestaat uit de mogelijkheid om zelfstandig af te zien van de oude Wajong. U kiest er dan zelf voor om geen Wajong-uitkering te ontvangen.

U kunt bij vragen over de nieuwe Wajong regeling contact opnemen met onze juristen. Onze juristen zijn gespecialiseerd in het socialezekerheidsrecht en beantwoorden graag al uw vragen over de veranderingen van de Wajong-uitkering per 1 januari 2020.

Wie zijn wij?

Advocaatuitkeringen.nl is een advocatenkantoor dat is gespecialiseerd in het opstellen van bezwaar- en beroepschriften. Het advocatenkantoor zet zich landelijk in voor mensen die problemen ondervinden met hun uitkering en aanvragen bij overheidsinstanties.

Neem contact met ons op voor gratis advies 0485-746201

Menu
Bel voor gratis advies!